Online Szoba

Az online kurzusokhoz való belépéshez, kérem kattintson a 'Belépés' gombra.

 

 

 A poggyász

 

CÉL: Könnyű érzelmi csomaggal utazni. Ledobni a felesleges terhet. Megérteni a "poggyász" analógián saját felelősségünket.

IDŐ: 5-10 perc

ELSŐ LÉPÉS: Olvassa el az alábbi történetet:

Két buddhista szerzetes a kolostor felé sétálva a folyóparton találkozik egy gyögyörű hölggyel.

Ő is át akar kelni a vizen, de az túl mély a számára.

Az egyik szerzetes felemeli és átviszi őt a folyón.

A másik szerzetes megbotránkozva fordul hozzá utána.

Két órán keresztül szitkozódik és a szerzetesség szabályairól beszél neki. "Elfelejtetted, hogy szerzetes vagy? Hogy mertél egy nőhöz hozzáérni?"

A megtámadott szerzetes türelmesen végighallgatja társát, majd megszólal:

"Testvérem! Én azt a nőt letettem a folyóparton. Te még mindig cipeled?"

MÁSODIK LÉPÉS: Vizsgálja meg azokat a dolgokat, amelyeket Ön is cipel. Mik vannak poggyászában, amiket már a "folyónál" ledobhatott volna? Az igazság az, hogy amit nem dob le, azt magával cipeli, bárhová is megy. Fájdalmak, sérelmek, keserűség, neheztelés, harag, vádaskodás, önsajnálat, irigység, féltékenység, bánat vagy sajnálkozás. Minden alkalommal, amikor úgy érzi, hogy megsértik vagy igazságtalanság éri, megtömi bőröndjét. Terhét pedig vonszolja maga után. Nyissa ki csomagját és nézzen bele. Mit lát?

HARMADIK LÉPÉS: Képzelje el, hogy boldogságának vonatja után szalad a nehéz poggyásszal és megint lekési. Megáll és megkérdezi Önmagát: "Miért pakolom meg minden alkalommal ilyen sok kacattal a poggyászt? Hiszen nincs rájuk szükségem. Csak vissza tartanak."

NEGYEDIK LÉPÉS: Végül határozza el, hogy otthagyja a nehéz terhet, ahol most van. Nem cipeli tovább. Ha valami miatt mégis felvenné, emlékezteti magát, hogy tegye le s hagyja ott. Miképpen fogja emlékeztetni önmagát?

©Minden jog fenntartva - Polyánki Balázs - 2015