Online Szoba

Az online kurzusokhoz való belépéshez, kérem kattintson a 'Belépés' gombra.

 

 

 Narratív identitás

 

CÉL: Megérteni narratív kereteink és cselekedeteink, jövőbeni céljaink közötti kapcsolatot és ennek bázisán növelni éntudatosságunkat. Dan McAdams a Northwestern Egyetem pszichológia professzora szerint azok a történetek (narrációk), amelyeket önmagunknak, önmagunkkal kapcsolatban mondunk nem csak formálják személyiségünket, hanem valójában azok jelentik személyiségünket. A narratív identitás életünk történetét jelenti - ami valójában több, mint csupán egy történet. Az utóbbi évek vizsgálatai rámutattak, hogy a kihívással teli élettapsztalataink önmagunkból történő "kiírása" javítja mind a testi, mind pedig a mentális egészséget. Amilyen mértékben pedig szembenézünk életünk kihívásaival, olyan mértékben fejlesztjük éntudatosságunkat.

IDŐ: 10-15 perc

ELSŐ LÉPÉS: Fogjon egy füzetet és írásban válaszolja meg az alábbi kérdéseket.

MÁSODIK LÉPÉS: Visszatekintve életének korábbi szakaszára, kiknek, milyen eseményeknek és élményeknek volt a legnagyobb hatása arra, hogy Önből az a személy legyen, aki Ön most?

HARMADIK LÉPÉS: Mely tapasztalataiban élte át a legnagyobb szenvedélyt, életörömöt? (Mikor történt, mit csinált, ki volt még ott, mi volt a cél?) Hogyan beszél erről az időről Önmaga vagy mások számára?

NEGYEDIK LÉPÉS: Mely tapasztalataiban élte át a legnagyobb válságot, kihívást vagy nehézséget? Mit mesél Önmagának vagy másoknak erről?

Írja le gondolatait majd csukja be füzetét. Később rendszeresen olvassa át írását. Figyelje meg változik-e (és ha igen, akkor hogyan) az, ahogyan ezekre a korábbi élményekre, eseményekre (azaz életére, Önmagára) tekint. Mit tanult belőle? Mivel van még dolga? Mit fog tenni?

©Minden jog fenntartva - Polyánki Balázs - 2015