Online Szoba

Az online kurzusokhoz való belépéshez, kérem kattintson a 'Belépés' gombra.

 

 

 Mintha először látnám

 

CÉL: Feloldódás az észlelésben, szemlélődés, az érzékek kiélesítése és hozzáállásunk nevelése.

IDŐ: 2-5 perc

ELSŐ LÉPÉS: Válasszon ki környezetében valamit, amit perceken át meg tud figyelni. Ez lehet egy felhő, telihold, patak, egy kavics, egy ceruza vagy toll, irodájának fala, egy személy frizurája, egy arc, vagy akár kedvesének fényképe, amit évek óta magánál tart.

MÁSODIK LÉPÉS: A gyakorlat végzése közben semmi mást ne csináljon, csak az adott dologra fókuszáljon. Figyeljen meg mindek részletet, vegye észre az apró részleteket, amelyek felett eddig esetleg elsiklott.

HARMADIK LÉPÉS: Fejlesszen ki egy olyan attitűdöt a megfigyelés közben, ami lehetővé tesz az Ön számára, hogy úgy nézzen a dologra, mintha azt életében először látná. Azt lássa, ami Ön előtt van. Szemlélje annak teljes valóságát. A beérkező információt függetlenítse asszociációitól, emlékeitől, véleményétől, ítéleteitől, attól, amit arról tanult. Engedje, hogy a dolog úgy hasson Önre, ahogy érzékei számára megjelenik.

NEGYEDIK LÉPÉS: Miközben a dolgot felfedezi, ne próbáljon meg elérni semmit. Gyermeki kíváncsisággal szemlélődjön a dolog értelmével, jelentőségével kapcsolatban. Engedje meg magának, hogy csak legyen és feloldódjon a jelenben. Végül engedje el a dolgot, gondolatait és tapasztalatát és lassan térjen vissza napi teendőihez.

©Minden jog fenntartva - Polyánki Balázs - 2015