Online Szoba

Az online kurzusokhoz való belépéshez, kérem kattintson a 'Belépés' gombra.

 

 

 Még, még, még

 

CÉL: Magszabadulni túlzó vágyainktól, amelyek boldogtalanságot hoznak. Az a fajta boldogtalanság ez, amelyet akkor érzünk, amikor elégedetlenek vagyunk azzal, amink van és mivel "jobbat érdemlünk" (több pénzt, nagyobb házat, jobb autót, tökéletesebb partnert stb.) elkezdünk utána sóvárogni. A lényeg: a jelen helyzetben nem tudunk boldogok lenni. "Csak akkor, amikor majd ..." A jelen így leértékelődik. A hiányt éljük át. A jövőre fókuszálunk. Azt mondjuk: "majd". Mivel a jelen képtelen kielégíteni bennünket, frusztráltak leszünk. Ugyanakkor, ha irreális elvárásokat dédelgetünk a jövővel kapcsolatban, az állapotot életünkben állandósítjuk. A buddhizmus "négy nemes igazsága" jól megragadja ezt a kérdést. Az első igazság szerint az élet szenvedéssel teli. A második azt állítja, hogy a szenvedést vágyaink okozzák. A buddhisták ezért arra törekednek, hogy eltöröljék életükből ezeket a vágyakat. Céljuk a teljesség elérése a vágyaktól való megszabaduláson keresztül. Mi hogyan kezdjünk hozzá? E gyakorlat elvezethet az első lépések felé.

IDŐ: 5-10 perc

ELSŐ LÉPÉS: Mik azok a dolgok, amelyekre időről-időre visszatér gondolatban, amik nem hagyják nyugodni, amikkel még nem rendelkezik, de amelyekről mégis azt gondolja, hogy "megérdemelné őket"? Írja le ezeket.

MÁSODIK LÉPÉS: Mivel jár ez a nyugalmatlanság? Milyen érzések uralkodnak ilyenkor? Mikre gondol? Mit tesz? Mik a következmények? Elemezze önmagát és a helyzetet.

HARMADIK LÉPÉS: Amennyiben az elemzés során arra a következtetésre jut, hogy a nyugtalanság olyan ár, amit a dolog "nem ér meg", akkor mit fog tenni azért, hogy ellenálljon mindannak, ami e vágyát felkelti, fenntartja, égni hagyja? Írja le.

NEGYEDIK LÉPÉS: Végül határozza el, hogy mit fog tenni akkor, amikor ez az ellenállás nem sikerül és ismét a vágy csapdájába esik.

©Minden jog fenntartva - Polyánki Balázs - 2015