Online Szoba

Az exkluzív tartalmak eléréséhez, kérem kattintson a 'Belépés' gombra.

 

 

 Tudatos álom

 

CÉL: Csökkenteni az álom alatti szorongást (pl. nyugtalan alvás, felijedés, rémálmok), az úgynevezett negatív álomminőséget. Minden tudatosságot növelő gyakorlat célja az, hogy növelje az egyén kapacitását arra, hogy a jelen pillanatra való érzékenységét fenntartsa, amely nyitott és ítélkezéstől mentes elmével érhető el. Ez csökkenti gondolataink elkalandozásának automatikus szokását és viselkedésünk automata üzemmódba való átkapcsolását. A pszichológiai vizsgálatok eredményei szerint (a hivatkozásokat lásd e lap alján), a megnövekedett tudatosság emeli a jól-lét megélését és csökkenti a rágódó hozzáállást. Az álmokra is pozitívan hat. Javítja az alvás minőségét. Álmainkkal kapcsolatban ez három dolgot jelent: gyakrabban leszünk képesek felidézni álmainkat, jobban tudatosul bennünk, hogy csak álmodunk ("Ez csak álom!") és pozitívabbnak éljük át a történéseket (kevesebb "rémálmunk" lesz). A kutatások szerint az alvás alatti és a nappali, éber tudatossági szintünk kapcsolatban áll egymással. Minél tudatosabb számunkra áloméletünk, nappali óráink során is az emelkedett tudatosság jellemez bennünket. (Tibeti és taoista hagyományokban is felfedezhetjük az "álom jóga" elemeit)

IDŐ: 5-15 perc

ELSŐ LÉPÉS: Helyezze álomnaplóját (egy füzetet) egy tollal ágya mellé.

MÁSODIK LÉPÉS: Elalvás előtt nagyon lazán (semmiképp se erőltetve vagy feladatként keretezve) játsszon el a gondolattal, hogy álmaiban tudatos megfigyelőként, amolyan kutatóként vagy kalandorként fog részt venni. Engedje is el a dolgot és hagyja, hogy spontán módon elaludjon (irányítania semmit nem kell).

HARMADIK LÉPÉS: Reggel, felkelés előtt, amint tudatosságát visszanyerve felébred, ragadja meg füzetét és lazán próbálja meg felidézni álmát (vagy álmait). Érdemes lehet egy picit korábbra állítani ébresztőjét, hogy ne kelljen kapkodni a készüléssel.

NEGYEDIK LÉPÉS: Naplójába írja le (de rajzolhat is hozzá) mindazt, amit fel tud idézni. Lássa el dátummal a bejegyzéseket. Az is rendben van, ha a lap üresen marad, mert semmi nem jut eszébe.

ÖTÖDIK LÉPÉS: Később (egy hét, egy hónap elteltével) vizsgálja meg, hogy idővel hogyan alakult álmainak felidézési képessége, álmaiban mennyire volt tisztában azzal, hogy csak álmodik, és az álmok tartalma mennyire volt kellemes vagy inkább nyomasztó. (Természetesen életének jelentősebb eseményei befolyásolhatják mindezeket, erre is érdemes figyelnie)

HATODIK LÉPÉS: Végül figyelje meg, hogy gyakorlottságával (az álmok terén), miképpen változik meg nappali tudatossága. Mennyire fogadja el élményeit, amiket átél? Mennyire képes tudatosságát fenntartani a jelenben, ami az élmény teljesebb megélését teszi lehetővé?

HIVATKOZÁSOK:

Simor, P., Koeteles, F., Sandor, P., Petke, Z., & Bodizs, R. (2011). Mindfulness and dream quality: the inverse relationship between mindfulness and negative dream affect. Scandinavian journal of psychology, 52(4), 369-375.

Stumbrys, T., Erlacher, D., & Malinowski, P. (2015). Meta-Awareness During Day and Night The Relationship Between Mindfulness and Lucid Dreaming.Imagination, Cognitionand Personality, 34(4), 415-433

Walach, H., Buchheld, N., Buttenmüller, V., Kleinknecht, N., & Schmidt, S. (2006). Measuring mindfulness—the Freiburg mindfulness inventory (FMI).Personality and Individual Differences, 40(8), 1543-1555

©Minden jog fenntartva - Polyánki Balázs - 2015